Szántó András kultúrtörténeti eszmefuttatásai

Mélyenszántó

EGY HÁBORÚS SÉRÜLT A KÁVÉHÁZBAN

Moholy-Nagy László NewYork-kávéházi rajzai

2016. március 30. - Yanagida

ny_foto_1915_kis.jpg

Rengeteget írtak már a legszebb kávéházunkról, a koráról és az ott járt művészekről -, de a háborús időszak kimaradt, pedig a címképen is látható, hogy az emberek a háború elején a NewYorkot feldíszítették és elárasztották. Most felidézek egy olyan művészt, aki csak rövidebb ideig került kapcsolatba a kávéházzal, de ezt nagyon érdekesen örökítette meg a rajzaiban. Moholy-Nagy László igazán egyedi körülmények között lett vendég, és igazán egyedi módon adott hírt erről az eseményről!

Tovább

FELTÁMADÁS A TETSZHALÁLBÓL

A New York kávéház lappangása Hungária étterem álnéven

williebrandt.jpg

2011-ben a NewYork kávéház elnyerte „a világ legszebb kávéháza” kitüntető címet, megelőzve olyan történelmi helyeket, mint a velencei Caffe Florian, a bécsi Café Central, a prágai Café Imperial vagy a párizsi Café de la Paix. Ez nagyszerű dolog, és ismerjük a Kávéház százéves történetét, amivel erre a címre méltóvá vált. Csakhogy ebben a száznál több évben van 1-2 évtized, amit mindig átugrunk, mintha ezalatt a hely nem is létezett volna!
Ebben a rövid emlékezésben (posztban) csak azt szeretném feleleveníteni Nektek, hogy ki-mindenki járt a Hungária étteremben, alias New York kávéházban az érdekesebb emberek közül.

Tovább