Szántó András kultúrtörténeti eszmefuttatásai

Mélyenszántó

Mélyenszántó

ÚJLIPÓTVÁROS A KEZDETEKBEN... 3.0

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK HAJDANI MESTEREKRŐL

2016. május 23. - Yanagida

krayerhaz_kism.jpg

Ha kicsit belemélyedünk egy városrész történetébe, fantasztikus mennyiségű érdekességre bukkanhatunk. Pedig nincs is arrafelé olyan ismerősöm, aki megmutatná a családi fotóit, ahol biztosan még kincseket lehetne találni. Viszont hamarosan új területre indulok – a Pest Belváros egy kis részét mutatom majd be (az Egyetem tér környékét) hihetetlen képeslapok és fotók segítségével.

Tovább

ÚJLIPÓTVÁROS A KEZDETEKBEN...2.0

ÉRDEKESSÉGEK KORAI ÜZLETEKRŐL, VENDÉGLŐKRŐL

eberhardt_szovetbolt_kism.jpg

Újlipótváros – belülről

A városrész történetéből adódóan a körútnál és Rudolf térnél sokkal lassabban népesültek be a távolabbi utcák. A mai napig az új lakótelepi házak üzlethelyiségeire csak a lakók beköltözése után évekkel később akad bérlő, vállalkozó. Ezért a belsőbb üzletekből, cégekből csak igazán keveset tudunk bemutatni, főként a korábban említett ok miatt: alig készítettek reklámokat, fotókat magukról ezek a vállalkozások.

Tovább

ÚJLIPÓTVÁROS A KEZDETEKBEN…1.0

ÉRDEKESSÉGEK KORAI ÜZLETEKRŐL, VENDÉGLŐKRŐL

kasauj.jpg

Egy városrész életerejének jellemzésére elsősorban a kereskedelem és a vendéglátás hivatott. „Ahol üzlet van - ott élet van” – mondta Karinthy Frigyes, mikor a kávéházakról beszélgetett egy társaságban. Egy körzetben élők hétköznapi világa ugyanis főként az üzletekben, hivatalokban, cégek irodáiban és mindenekelőtt a kocsmákban és kávéházakban figyelhető meg.

Tovább

VIDÉKI PIACOK ROMANTIKÁJA. Piacokról 5.0

A TEMESVÁRI PÁLINKÁS SÁTORTÓL A DEBRECENI KENYÉRPIACIG

 

temesv_palinkas_kism.jpg

A hétköznapokon megszoktuk, hogy a piac a napi-heti bevásárlás színtere, ahol minden szükséges dolgot meg kell találnunk. Országszerte voltak azonban olyan piacok, ahol a speciális kínálat mindenhonnan vonzotta a kereskedőket, mert azon a vidéken a legjobb minőségű terményeket lehetett vásárolni. Ráadásul a kínálat is egyedülálló volt, hiszen a környék minden termelője megjelent a saját remekeivel. A budapesti kereskedők innen válogatták és hozták el a minőségi zöldség- és gyümölcsféléket az igényes fővárosi népség számára.

Tovább
süti beállítások módosítása