Szántó András kultúrtörténeti eszmefuttatásai

Mélyenszántó

VADMACSKÁTÓL A NERCBUNDÁIG

ELKÁN GYULA SZŰCSMESTER BETÖRÉSE A DIVATVILÁGBA

2018. június 09. - Yanagida

szormeminta_3.jpg

A zsidók emancipációját „szentesítő” 1867: XVII. t.-c. 1. §. törvény 1868. január elsejével – százötven esztendeje – hatályba lépett. Ez a történelmi esemény olyan új helyzetet teremtett az ország és Budapest izraelita vallású pogárainak, amelyben nem volt többé kérdés, van-e bármi jogi természetű akadálya annak, hogy kiteljesíthessék tehetségüket. Hogy elismerést szerezzenek maguknak, olykor nemzedékek óta itt élő felmenőiknek, hogy beírják nevüket egy szakma vagy éppen a város közössége, akár a nemzet történetébe. Ennek a folyamatnak egyik nagyszerű példája volt az Elkán család életútja is.

Tovább

A KÉK SZÓDÁSÜVEGTŐL A SZÍNPADI SIKEREKIG

BRONNER MIKSA BUDAPESTI KÁVÉHÁZ TULAJDONOS TÖRTÉNETE

 

bronnerszodasuveg_2_kism.jpg

Lojalitás és következetesség. Meddig lehetnek érvényesek ezek a tulajdonságok? Feloldhatók-e a karrier, siker érdekében? Hogyan vezethet egy zsidó család leszármazottjának életútja a színpadi karrierig? Sztárszínész egy sztár-kávéházas nagypapával - mint ezen a képen Bronner Miksa kávés unokájával, Rátonyi Robikával!

bronnermiksa_robikaval_kism.jpg

A kiegyezés utáni törvények lehetőségeket, nagyobb mozgásteret nyitottak ambiciózus zsidó származású, vállalkozó kedvű emberek számára. Így kerülhetett az 1880-as években Alsókubin vidékéről Bronner Manó (született Bronner Emmanuelként 1862-ben, meghalt Bp., 1914-ben) Budapestre, ahol a Szív utcában talált megfelelő üzlethelyiséget a fűszeres vegyesboltja berendezéséhez és megnyitásához. A megfelelő azt jelenti, hogy az udvarban egy kis lakást is elfoglalhatott feleségével (Weltmann Malvin, 1872-1920.) és gyermekeivel. Az egyik gyereket Miksa néven jegyezték be az anyakönyvbe, és a testvérek közül ő rendelkezett leginkább kalandra, nagyra vágyó, törekvő tulajdonságokkal.

Tovább

KÖNNYŰ NYÁRI SPORT - NÉHÁNY KORSÓ SÖRREL...

JÁTÉK ÉS SPORT A VENDÉGLŐKBEN, KUGLIZÓKKAL

piliscsabatekepalya_kism.jpg

Igen nehéz lenne számba venni, hogy a régi budapesti és környékbeli kocsmák, vendéglők közül melyek udvarán volt kuglipálya. Pedig nagyon sok ilyen kertvendéglő volt, csakhogy az idők változásaival és a kerthelyiségek bővítgetésével rendre eltűntek mindenhonnan. Én még emlékszem egy közelmúltbeli élményre kb. 25 év távlatából. Amikor vasárnaponként rendszeresen kibicikliztünk feleségemmel a Római partra, a Pünkösdfürdői Strand mögött (a Nagy Gáton lévő, aszfaltozott bicikliút kezdeténél) volt egy kocsma, azaz Büfé, melynek oldalában mindig láttunk néhány kuglizót az oldalsó faketrec fedett pályáján. Úgy emlékszem, különösebb neve sem volt a vendéglőnek, de vendége annál több.

Tovább

KÁVÉHÁZ A TABÁN TÖVÉBEN

A PALOTA KÁVÉHÁZ RÖVID TÖRTÉNETE

palkhaz_terasz_kism.jpg

Az utóbbi években sokat emlegették a VIII. kerület Palota negyedét (ez egy nagyon friss keletű elnevezés) – de most nem erről fogok szólni. Nem is a Várpalota kávéházairól, és nem is a New York Palotában lévő híres kávéházról. Hanem arról, amit tényleg Palota kávéháznak hívtak, és Budán volt a Szent János téren egy Krisztina körútra néző házban – amelyet sajnos elvitt a II. világháború.

Tovább

KÁVÉHÁZI VIADALOK

JÁTÉKOK ÉS SPORTOK SZÜLETÉSE A KÁVÉHÁZAKBAN

bil_fenekberugos.jpg

A kávéházi találkozások már régen nem merülhetnek ki csupán a kávézásban, sőt az ott hosszú órákat eltöltő férfi-emberek időnként a beszélgetést, a pletykálkodást is megunták. Valamilyen szórakoztatóbb időtöltés után kellett nézniük – ekkor jött a képbe a kártya és a sakkjáték. Hamarosan ez is kevés lett, mert nem elég látványos itt a győzelem az arszlánok diadalához. Kicsit hangosabb és sokkal látványosabb sport kellett, mikor végre a XIX. század közepén megjelent a kávéházakban a biliárd. Sőt, az is nagy előnynek számíthatott, hogy az urak elmondhatták, hogy „nem a dőzsölés, hanem a Sport, a testmozgás” kényszeríti őket a kávéházi életre…

Tovább

SZAKÁCS - REGULÁK

A SZAKÁCSOK TEENDŐINEK 400 ÉVES SZABÁLYOZÁSA

szakacsudvartartasa_kism.jpg

Számos TV műsor és sorozat szól manapság a szakácsokról, főzésről, különböző éttermek és konyhák működéséről. Mindenütt az látható, hogy a kitűnő eredményt produkáló szakácsok egy fegyelmezett csapattal, és ők maguk is nagyon fegyelmezetten dolgoznak. A nagyobb vállalatoknál léteznek „munkaköri leírások”, de a gyakorlatban íratlan szabályok működtetik a fegyelmezett és eredményes munkát.

Tovább

A CUKRÁSZBÁLON ÉDESEK A LÁNYOK

FARSANG, BÁLI IDÉNY - A "KIHÁZASÍTÁSOK" IDŐSZAKA

cukr_bali_016_kism.jpg

80-120 évvel ezelőtt a polgári és iparos világban elég nagy feladat volt „kiházasítani” az erre érett leányokat. A lányos mamák keresték a megfelelő alkalmakat, melyek közül az éves bálok jelentették a csúcsot. A bálok jelentősége felbecsülhetetlen volt – ezt mai világunkban elképzelni is nehéz. Amikor rengeteg olyan alkalom van életünkben, amikor – és ahol – más emberekkel ismerkedhetünk, nem jelenthet gondot a fiúk és lányok „összetalálkozása”. Arról nem is beszélve, hogy ma már interneten is köttetnek olyan kapcsolatok és házasságok, amelyek akár jól is sikerülhetnek, de az ilyen párok szavatosságáról még nincsenek statisztikák!

Tovább

SZÁGULDÓ ÉTTERMEK

GASZTRONÓMIA A VONATON ÉS A VONATOK MELLETT

etkkocsi_1900_nyugatipu_kism.jpg

A napokban érkezett egy jó barátom külföldről vonattal, és beszélgetve az utazásáról eszembe jutottak a „régi szép idők”. Amikor még nagyon szívesen utazgattam szerte az országban, élveztem a vonatozást, mert közben tudtam olvasni, akár dolgozni is (felkészülni előadásokra, tervezni feladatokat stb.). Legszívesebben a szegedi és a pécsi utakra emlékszem, a 80-as években nagyon gyakran jártam oda kollégáimmal. Természetesen beültünk az induláskor az étkező kocsiba és Szegeden úgy kellett bennünket kirobbantani onnan. Csodálatos szalonnás rántottákat ettünk, sörözgettünk és kávézgattunk, sokat beszélgettünk - szóval elvoltunk. Ismertük jól a pincéreket, szinte törzsvendégek voltunk, mint egy kávéházban.

Tovább

VILÁGRASZÓLÓ JÉGÜNNEPÉLY A VÁROSLIGETBEN 1909-BEN

MÁTYÁS KIRÁLY KORONÁZÁSA A VÁROSLIGETI MŰJÉGPÁLYÁN

korcs_egylet_csarnoka_kism.jpg

A Városliget 150 éve vonzza a városlakókat, akik a kellemes pihenés, a „Városerdő” természeti szépsége mellett hamarosan szórakozást, élményeket, különleges eseményeket is találtak a területen. A Vurstli által nyújtott érdekességek és a Milleneumi Kiállítás után egy igazán különleges évfordulós ünnepség csábított sok száz fővárosit a Ligetbe. Ez volt Mátyás Király koronázási évfordulója!

Tovább

KÜLÖNLEGES GASZTRONÓMIAI ÜDVÖZLETEK

EGYEDI KÉSZÍTÉSŰ KÉPES LEVELEZŐLAPOK AZ 1900-AS ÉVEKBŐL

atf_4_a.jpg

Azt hiszem – remélem -, a képes levelezőlapokról nem kell sokat magyarázni – szinte mindenki tudja, miről van szó. (Még akkor is, ha az egészen fiatalok már csak az Interneten küldözgetett elektronikus-virtuális képekkel találkoztak.) Jó negyven éve gyűjtöm a lapokat, sok ezer típusával találkoztam már. Mindig különösen tetszett, ha egy lapot a szokásostól eltérő rajzzal, ötlettel, vagy még inkább új kivitelezési leleménnyel készítettek el. Amit lehetett eltettem, és most ezekből bemutatok néhányat – „hátha valaki nem ismeri”!

Tovább