Szántó András kultúrtörténeti eszmefuttatásai

Mélyenszántó

KÜLÖNLEGES GASZTRONÓMIAI ÜDVÖZLETEK

EGYEDI KÉSZÍTÉSŰ KÉPES LEVELEZŐLAPOK AZ 1900-AS ÉVEKBŐL

2016. december 29. - Yanagida

atf_4_a.jpg

Azt hiszem – remélem -, a képes levelezőlapokról nem kell sokat magyarázni – szinte mindenki tudja, miről van szó. (Még akkor is, ha az egészen fiatalok már csak az Interneten küldözgetett elektronikus-virtuális képekkel találkoztak.) Jó negyven éve gyűjtöm a lapokat, sok ezer típusával találkoztam már. Mindig különösen tetszett, ha egy lapot a szokásostól eltérő rajzzal, ötlettel, vagy még inkább új kivitelezési leleménnyel készítettek el. Amit lehetett eltettem, és most ezekből bemutatok néhányat – „hátha valaki nem ismeri”!

Tovább

ÓBUDA KIFOGYHATATLAN VENDÉGLŐS EMLÉKEI

A múltidéző túra harmadik fejezete Óbuda vendéglős világában

karl_vorosvariut.jpg

A képzeletbeli óbudai csatangolásomba úgy beleéltem magam, különösen a vendéglők ételeinek, kínálatának említésekor – hogy még a héten feltétlenül elmegyünk barátaimmal a Kéhlibe egy ebédre. Addig azonban nézzünk körül, milyen nevezetes helyekre – és vendéglősökre – érdemes még emlékezni, akik meghatározták a „belvárosi” polgárok hajdani kirándulásainak célpontjait.

Tovább

KARÁCSONY FÉLÁRON?! AJÁNDÉKOZÁSI RÉMSÉGEK

FeketePéntek (Black Friday) és más vásárlási őrületek

black_2_kism.jpg

A Karácsony elsősorban az öröm ünnepe. A vallási hagyomány alapján vált a boldog, családi együttlétek szimbólumává és az ipari forradalom idején kezdődő termelési-kereskedelmi fellendülés változtatta ajándékozási, ezáltal költekezési szenvedéllyé. A filozófusok szerint ajándékot adni szeretteinknek nagyobb öröm, mint kapni. A gyerekek persze még nem olvasták Konfuciuszt, így sokkal jobban szeretnek ajándékokat kapni, de talán a felnőtteket is meg lehet lepni olyasmivel, amit már régóta szeretnének, vagy konkrétan nem is tudják, hogy éppen „azt” fogják szeretni.

Tovább

KARÁCSONYI AJÁNDÉKOZÁSI IZGALMAK...

A KARÁCSONY ELŐTTI KÉSZÜLŐDÉS A RÉGI BUDAPESTEN

kar_15_piac_kism.jpg

A Karácsonyi ünnepek a régi világban is döntően három részből álltak. A háziasszonyok egy hónappal előbb elkezdték tervezni-szervezni a többnapos ünnep lebonyolítását: vásárlások az elképzelt ételekhez, a szükséges kellékek beszerzése stb. Másrészt mindenki írta a listát és nézte az üzleteket a tervbe vett ajándékok ügyében. Harmadsorban pedig lélekben is fel kellett készülni a rokonokhoz való utazásra, a családi összejöveteleken való részvétel „elviselésére”, majd utána a kipihenésére. A múlt emlékeiben kutatva e fenti utakat járjom végig – már amennyire feltárhatók voltak olyan dokumentumok, melyek a budapestiek készülődésével és ünneplésével kapcsolatosak.

Tovább