Szántó András kultúrtörténeti eszmefuttatásai

Mélyenszántó

LEGNAGYOBB ÁRUHÁZ - LEGNAGYOBB VÁLASZTÉK!

ADALÉKOK A CORVIN ÁRUHÁZ TÖRTÉNETÉHEZ

2016. április 30. - Yanagida

szulinapra_kism.jpg

Az első budapesti pláza-szerű áruház történetét nagyon sokszor és nagyon jól megírták már, különösen a Háztájidesign blogot ajánlom a figyelmetekbe. Akkor én mit akarok a Corvinnal? Hát csak néhány kiegészítést teszek.

Tovább

BUDAPESTI PIACOK ROMANTIKÁJA 4.0

VAN-E PIACI ÉLET A KÜLVÁROSBAN IS?

lorinc_regen_kism.jpg

De még mennyire! Sőt azt hiszem, az igazi piaci élet ma már jócskán kiszorult a városközpontból. A Nagyvásárcsarnok 1897-ben szinte Budapest akkori mértani közepére épült és az ellátási funkciója is meghatározó volt. Ma idegenforgalmi látványosság lett a Parlament és a Gellért fürdő között. Az igazi gasztronómia a városszéle felé kezdődik…

Tovább

DÜBÖRGŐ KORCSMA A DUNAPARTON

A KÜLÖNÖS VIADUKT VENDÉGLŐ RÖVID DIADALA

ett_bejarat_cimkep.jpg

A világon számos olyan étterem van, amelyről – lehetetlen helyzete miatt – nem is feltételeznénk nagyobb népszerűséget. Pedig alkalmi divatok, érdekességek, aktuális események sokszor létrehoztak már érdekes helyeket a szórakozás, a gasztronómia számára. Ilyen manapság a sok belvárosi „romkocsma”, melyeket a (más nagyvárosokban lebontandó, szinte lakhatatlan és senkinek sem kellő) romos házakban kialakítottak, s ez Budapest egyik fő vonzereje lett. Most bemutatok egy hasonlóan furcsa - de száztíz évvel ezelőtti képződményt.

Tovább

TABÁNI VENDÉGLŐS, AKIT KRÚDY IS MEGÉNEKELT

KERTVENDÉGLŐK A HAJDANI BELSŐ BUDÁN

bus_juh_trefas.jpg

Nagy utazásokkal, komoly kirándulás keretében nagyszerű vendéglők várták a családokat Zugligetben, Hűvösvölgyben vagy a Pálvölgyi barlangnál. De mi volt a házak között? Mi volt azokkal, akik nem akartak órákig kocsikázni egy korsó csapolt sörért és jóféle főtt-sült csülökért? Vajon hová jártak a polgárok Budán, a lakásuk közelében nyáron – külső-belső felüdülésük érdekében?

Tovább